wlink

A tiffany üveg Louis Comfort Tiffanyról kapta a nevét aki egy ötvös volt az 1800-as években.

Szines üvegek halmaza amely nem átlátszó viszont fény hatására káprázatos képet mutat.

Kemencében egymásra olvasztott szines üvegek darabjai alkotják melyet olom segítségével egymáshoz is kapcsolhatnak.Így készül példáula a már jól ismert tiffany lámpa melynek az elkészítése komoly odafigyelést és szakmai hozzáértést igényel.

Külön cégek jöttek létre csak a tiffany üvegek elkészítésére.

Lakások és ablakok díszítésére kivállóan alkalmazható hiszen szinvilágát tekintve szinte bármilyen szinben megtalálható.Nem csak magánlakásokban fordul elő az olombetétes üveg hiszen középületeink közül például a parlametnben is megtalálható.Számos formára alakítható . Sablon alapján készítik.

Az üvegfelületben meglyeleníthető formák akár lehetnek emberi alakok vagy állatok illetve tárgyak és nonfigurativ minták is. Van aki csak hobbiból vagy fizetéskiegészítésként foglalkozik vele de komoly cégek álltak rá a gyártására akikkel nehéz felvenni a versenyt.

A tiifany lámpából már készülnek kinai utánzatok is amiben minőségbeli eltérések tapasztalhatóak.Az eredeti tiffany lámpa erős strapabíró míg kinai vetélytársa gyenge silány minőségű.Élletartamamát tekintve az erdeti akár 150 évig is a lakásunk dísze lehet.

Nyakláncok, karkötők, kulcstartók, lámpák, ablakok, ajtók, térelválasztók is készíthetőek ebből az üvegfajtából.Komplett képek, festménymásolatok is megtalálhatóak belőle.

Választás előtt érdemes üveges szakemberrel való konzultáció.